Nosaltres

Som Provisionals és una associació catalana sense ànim de lucre formada per persones que treballem per viure la mort de manera conscient i sobirana, entenent el morir com una etapa vital que cal cuidar amb amor i en comunitat. Al mateix temps fem xarxa i col·laborem amb les persones i entitats que treballin aquest tema amb valors afins.

Equip impulsor

Victòria Martínez
Un ésser inquiet. M’agrada treballar amb les mans i en coses ben pràctiques. Gestiono projectes col·lectius des de l’any 2012, ajudant a que la part humana i la viabilitat econòmica es complementin. Fa uns anys que intento posar les cures al centre de la vida i crec que la mort és una part essencial d’aquest camí.
Júlia Sánchez Cid
Formada en Història i precaritzada en l’àmbit educatiu i de cures. Sóc amiga de les meues amigues. M’agrada filar prim i ballar. Des de la mort de ma mare, navegant el precipitat i preciós buit que va deixar. Aprenent cada dia del sacseig de la pèrdua i la consciència de la pròpia finitud. La mort m’acompanya fidel, com una musa misteriosa i grotesca.
IMG_0223
Psicòloga i tallerista, en constant revisió i aprenentatge. Inspirada per la vida i la mort, i la varietat de possibles maneres d’incloure la mort en la vida. Compromesa amb el canvi i l’empoderament, valorant l’autoconeixement com a base i font principal. Meravellada per les diverses potencialitats d’explorar, aprendre i crear en col·lectivitat.
IMG-20230217-WA0027
Alba Calvo
Infermera i apassionada del misteri de la vida i la mort. Fa anys que, després de la mort d’una bona amiga, el meu interès pel morir ha anat creixent, i ho segueix fent. Durant aquest temps m’he format en cures pal·liatives i en acompanyament al dol. Somio en un món on la cura de les persones sigui al centre i, per això, lluito tant en la meva vida personal com professional perquè això sigui possible una mica més cada dia. 

Col·laboradores

Foto_provisionals

Antropòloga mèdica, educadora i osteòpata amb mirada crítica cap als processos de salut-malaltia. Em dedico a buscar llocs habitables en les esquerdes entre les disciplines. Originària d’Itàlia, el meu trànsit per l’estat espanyol coincideix amb la cerca d’aires més respirables. M’agrada que la creativitat i l’art(esania) m’acompanyin i les poso al servei dels projectes dels que faig part.

20230316_092315
Juani Ávila Rodríguez

Sóc un cos migrat i activista antiracista del sud global. Em vaig formar des de l’Antropologia social i l’artteràpia Gestalt. M’interessen els processo creatius i la producció d’arxius emocionals i visuals per a rescatar i invocar la memòria ancestral i política que habita als racons dels nostres cossos. El dol i la mort m’acompanyen des de la meva herència cultural i familiar, i des del meu procés migratori com una energia totalment viva. Actualment també pertanyo a l’associació Semilla Migrante i al col·lectiu Somàtica Visceral.

Història del projecte

La idea de Som Provisionals neix al juny de 2016 fruit de la motivació del Valentí Zapater per canviar la manera com gestionem i ens relacionem amb la mort. Amb aquesta idea base, va començar a documentar-se, a redactar el projecte i a cercar persones afins per impulsar la iniciativa. És així com, el novembre del 2016 va conèixer el Pere Anton Bertrán, qui havia redactat un projecte amb objectius similars. 

Al març del 2018, comencen a col·laborar amb la cooperativa Opcions en l’elaboració del quadern núm. 55 El bon morir. En publicar aquest, Valentí va reunir prou motivació per tirar endavant el projecte, al que s’afegí el Pere Anton i, poc després, la Victòria Martínez. Aquest equip, amb l’acompanyament de Labcoop, va gestar les bases del projecte. Havia nascut Som Provisionals, nom sorgit d’una pluja d’idees en una conversa de carrer distesa. El projecte el vàrem explicar en públic durant la Fira d’Economia Solidària de Catalunya 2018, de la mà de Laia Tresserra, d’Opcions, aprofitant la presentació del quadern núm. 55.

El 2019 i 2020 són anys de canvis: Pere Anton i Valentí deixen l’equip i s’incorporen Júlia Sánchez i Caren Niemann qui, amb Victòria, es replantegen les bases i els objectius del projecte. En 2022 registren Som Provisionals com a associació sense ànim de lucre. 

Actualment, continuem creixent, aprenent i generant moviment per la cura del morir.