Nosaltres

Som Provisionals és una associació catalana sense ànim de lucre formada per persones que treballem per viure la mort de manera conscient i sobirana, entenent el morir com una etapa vital que cal cuidar amb amor i en comunitat. Al mateix temps fem xarxa i col·laborem amb les persones i entitats que treballin aquest tema amb valors afins.

Equip impulsor

Victòria Martínez

Un ésser inquiet. M’agrada treballar amb les mans i en coses ben pràctiques. Gestiono projectes col·lectius des de l’any 2012, ajudant a que la part humana i la viabilitat econòmica es complementin. Fa uns anys que intento posar les cures al centre de la vida i crec que la mort és una part essencial d’aquest camí.

Júlia Sánchez Cid

Formada en Història i precaritzada en l’àmbit educatiu i de cures. Sóc amiga de les meues amigues. M’agrada la gent rara, filar prim i ballar. Des de la mort de ma mare, navegant el precipitat i preciós buit que va deixar. Aprenent cada dia del sacseig de la pèrdua i la consciència de la pròpia finitud. La mort m’acompanya fidel, com una musa misteriosa i grotesca.

Caren Frederica Niemann

Psicòloga i tallerista, en constant revisió i aprenentatge. Inspirada per la vida i la mort, i la varietat de possibles maneres d’incloure la mort en la vida. Compromesa amb el canvi i l’empoderament, valorant l’autoconeixement com a base i font principal. Meravellada per les diverses potencialitats d’explorar, aprendre i crear en col·lectivitat.

 

Història del projecte

La idea de Som Provisionals neix al juny de 2016 fruit de la motivació del Valentí Zapater per canviar la manera com gestionem i ens relacionem amb la mort. Amb aquesta idea base, va començar a documentar-se, a redactar el projecte i a cercar persones afins per impulsar la iniciativa. És així com, el novembre del 2016 va conèixer el Pere Anton Bertrán, qui havia redactat un projecte amb objectius similars. 

Al març del 2018, comencen a col·laborar amb la cooperativa Opcions en l’elaboració del quadern núm. 55 El bon morir. En publicar aquest, Valentí va reunir prou motivació per tirar endavant el projecte, al que s’afegí el Pere Anton i, poc després, la Victòria Martínez. Aquest equip, amb l’acompanyament de Labcoop, va gestar les bases del projecte. Havia nascut Som Provisionals, nom sorgit d’una pluja d’idees en una conversa de carrer distesa. El projecte el vàrem explicar en públic durant la Fira d’Economia Solidària de Catalunya 2018, de la mà de Laia Tresserra, d’Opcions, aprofitant la presentació del quadern núm. 55.

El 2019 és un any de canvis: s’hi afegeix Júlia Sánchez i poc després Pere Anton deixa Som Provisionals. Les tres components del grup impulsor, Júlia, Valentí i Victòria replantegem les bases del projecte. Des de la tardor de 2020, el Valentí deixa el col·lectiu i Caren Niemann s’incorpora a l’equip. Actualment, continuem en revisió, canvi i aprenentatges.