Projectes i entitats afins

A continuació compartim un llistat d’entitats que treballen des de diferents àmbits (de la salut, patrimonial, pedagògic,…) per construir una cultura conscient i curosa amb la mort, els dols, els finals de vida i els comiats.

Hi ha moltes persones i col·lectius que fan feina al voltant d’aquesta etapa, i nosaltres hem escollit les que coneixem més i tenen afinitat amb els nostres valors. Esperem que la llista continuï augmentant.

Al context espanyol i català:

 • Asociación FunerArte (Madrid). Associació cultural que neix per donar a conèixer el patrimoni funerari de Madrid a través d’activitats que apropen aquest art al públic i fomentar el turisme funerari (o necroturisme) a la ciutat.
 • Associació Abilis (Catalunya). Espai itinerant que neix amb la voluntat d’intervenir en l’àmbit de la Salut Mental Col·lectiva, possibilitant espais per a seguir pensant els malestars, el patiment i les cures. Ofereixen tallers, xerrades, acompanyament a grups, investigació i divulgació, entre d’altres coses.
 • Associació Federal Dret a Morir Dignament (DMD) (en tot l’estat espanyol). Associació sense ànim de lucre que promou el dret universal a escollir lliure i legalment el moment i els mitjans per finalitzar amb la pròpia vida. Defensen concretament el dret de les persones malaltes terminals irreversibles a morir sense patiment, si és aquest el seu desig. Són referents en la defensa del dret a l’eutanàsia a l’estat espanyol.
 • Entre piedras y cipreses (Madrid). Projecte que investiga i divulga la història de diferents rituals funeraris d’arreu del món, a més de recollir informació, curiositats i fotografies de cementiris d’Europa i d’altres territoris. Hi trobaràs història, arte funerari i altres temes relacionats amb el món funerari. També ofereixen un cercador de cementiris de l’estat espanyol. Aquest projecte està vinculat a l’Asociación FunerArte.
 • Funeral Natural. Proyecto web que pretende ayudar a reducir la huella ecológica en el proceso de morir, planificar las ceremonias funerarias con criterios de ecología y reducir el impacto ambiental. Aquí encontrarás información valiosa (análisis, noticias, informes…), reflexiones y recomendaciones de películas y libros. Web creada y coordinada por el biólogo Jordi Miralles, participante de la redacción de la monografía Ecofunerales, el primer análisis del sector funerario publicado en el estado español desde la perspectiva ambiental.
 • Luto en colores (Madrid). Projecte per repensar la mort i celebrar la vida, creat per Silvia Melero, des d’on comparteix recursos i proposa xerrades, tallers i jornades per trencar el tabú sobre el suïcidi, la mort d’infants i altres dols.
 • Pedagogía de la muerte (Madrid). Projecte d‘investigació que treballa per la inclusió de la mort en l’educació com element formatiu.

En altres territoris del món:

 • Fundación IPA – Ideas Paliativas en Acción (Argentina). ONG que treballa des de 2015 en el camp de les Cures Pal·liatives. Són un equip interdisciplinar que treballen en el desenvolupament de projectes assistencials, educatius i d’impacte comunitari, per difondre i promoure la importància de les cures, especialment en el context de les malalties greus, la mort i els dols.
 • memento Bestattungen (Alemanya). Projecte que ofereix serveis funeraris amb mirada aliada al col·lectiu lgtbiq+.
 • Recompose (E.E.U.U.). Corporació que té com a objectiu canviar el paradigma actual sobre la mort amb una mirada eco-sostenible. Ofereixen serveis funeraris de recollida i tractament del cos, i la transformació del cadàver en compost. Per més informació, mira aquest vídeo.
 • The Order of the Good Death (E.E.U.U.). Entitat creada per Caitlin Doughty, referent del death positive movement (moviment social i filosòfic que anima a parlar obertament sobre la mort i els cadàvers). L’entitat es centra en la defensa d’una legislació que protegeixi i ampliï la capacitat de les persones per tenir una bona mort, a més de crear una àmplia varietat de continguts, com vídeos, articles o podcasts, per fomentar un imaginari positiu de la mort (death positive).