Nosaltres

L’associació està formada per persones de diferents àmbits i recorreguts motivades per viure la mort amb consciència i sobirania. Per això, treballem per a possibilitar alternatives a l’actual indústria funerària i sistema econòmic que mercantilitzen la vida (i, per tant, la mort) a costa del benestar de les persones i del planeta.

Equip impulsor

Alba

Alba Calvo – Infermera i apassionada del misteri de la vida i la mort. Fa anys que, després de la mort d’una bona amiga, el meu interès pel morir ha anat creixent, i ho segueix fent. Durant aquest temps m’he format en cures pal·liatives i en acompanyament al dol. Somio en un món on la cura de les persones sigui al centre i, per això, lluito tant en la meva vida personal com professional perquè això sigui possible una mica més cada dia. 

foto: @montse_giralt
foto: @montse_giralt

Júlia Sánchez Cid – Formada en Història i precaritzada en l’àmbit educatiu i de cures. Sóc amiga de les meues amigues. M’agrada filar prim i ballar. Des de la mort de ma mare, navegant el precipitat i preciós buit que va deixar. Aprenent cada dia del sacseig de la pèrdua i la consciència de la pròpia finitud. La mort m’acompanya fidel, com una musa misteriosa i grotesca.

Núria

Núria Puigdevall Salvans – En constant procés de creixement i aprenentatge. Després de formar-me en Ciències Ambientals, m’adono que el que realment m’agrada és acompanyar persones. Em formo en la cura des de la presència (Pikler) i en comunicació assertiva. Cofundadora de la cooperativa Set Estrelles, acompanyo nenes i nens i faig formació per a famílies. L’interès per la mort és en mi des de molt jove. Tenir-la present em connecta a la vida i als meus somnis.

Victòria Martínez – Un ésser inquiet. M’agrada treballar amb les mans i en coses ben pràctiques. Gestiono projectes col·lectius des de l’any 2012, ajudant a que la part humana i la viabilitat econòmica es complementin. Fa uns anys que intento posar les cures al centre de la vida i crec que la mort és una part essencial d’aquest camí.

Col·laboradores

Caren

Caren Frederica Niemann – Psicòloga i tallerista, en constant revisió i aprenentatge. Inspirada per la vida i la mort, i la varietat de possibles maneres d’incloure la mort en la vida. Compromesa amb el canvi i l’empoderament, valorant l’autoconeixement com a base i font principal. Meravellada per les diverses potencialitats d’explorar, aprendre i crear en col·lectivitat.

Irene

Irene Miglioranza – Antropòloga mèdica, educadora i osteòpata amb mirada crítica cap als processos de salut-malaltia. Em dedico a buscar llocs habitables en les esquerdes entre les disciplines. Originària d’Itàlia, el meu trànsit per l’estat espanyol coincideix amb la cerca d’aires més respirables. M’agrada que la creativitat i l’art(esania) m’acompanyin i les poso al servei dels projectes dels que faig part.

Juani

Juani Ávila Rodríguez – Sóc un cos migrat i activista antiracista del sud global. Em vaig formar des de l’Antropologia social i l’artteràpia Gestalt. M’interessen els processo creatius i la producció d’arxius emocionals i visuals per a rescatar i invocar la memòria ancestral i política que habita als racons dels nostres cossos. El dol i la mort m’acompanyen des de la meva herència cultural i familiar, i des del meu procés migratori com una energia totalment viva. Actualment també pertanyo a l’associació Semilla Migrante i al col·lectiu Somàtica Visceral.

La nostra història

2016. Neix la idea de Som Provisionals fruit de la motivació del Valentí Zapater per canviar la manera com gestionem i ens relacionem amb la mort. Amb aquesta idea base, comença a documentar-se, a redactar el projecte i a cercar persones afins per a impulsar la iniciativa. És així com coneix el Pere Anton Bertran, qui havia redactat un projecte amb objectius similars. 

2018. Valentí i Pere Anton comencen a col·laborar amb la cooperativa Opcions en l’elaboració del quadern núm. 55 El bon morir. Poc temps després s’incorpora la Victòria Martínez. Aquest equip, amb l’acompanyament de Labcoop, gesta les bases del projecte. Havia nascut Som Provisionals, nom sorgit d’una pluja d’idees en una conversa de carrer distesa. Expliquen el projecte en públic durant la Fira d’Economia Solidària de Catalunya 2018, de la mà de Laia Tresserra, d’Opcions, aprofitant la presentació del quadern nre 55.

2019-2020. Pere Anton i Valentí deixen l’equip i s’incorporen Júlia Sánchez i Caren Niemann qui, amb Victòria, es replantegen les bases i els objectius del projecte. Som Provisionals comença a facilitar tallerscol·laborar en projectes artístics.

2022. Som Provisionals és registrada com a associació sense ànim de lucre.

2023. S’incorporen a l’equip Alba Calvo i Núria Puigdevall. L’entitat comença a rebre l’acompanyament de l’Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines. Comencem a oferir assessorament i cerimònies de comiat.

Enxarxades