Investigació i divulgació

Investiguem el sector funerari i el marc legal, així com alternatives que ens possibiliten viure la mort amb sobirania. Elaborem la informació i la compartim. 

Hem format part de:

Coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Sida, al desembre del 2022 vam formar d’aquest preciós projecte en que polititzem i ritualitzem la mort, els dols i els comiats des de l’activisme LGTBIQ. Aquest projecte consisteix en una visita performativa i ritual i la publicació digital d’un conjunt de textos/oracions fúnebres (relacionats amb una selecció d’obres del MNAC) escrits per activistes i artistes convidades, entre elles Júlia Sánchez Cid, de Som Provisionals, que publica l’article “Un escàndol, o el poder de morir i plorar juntes”.  La companya també va accionar amb Alba Moreno Biurrun una performance que criticava la mercantilització de la mort i el control a través dels serveis funeraris, així com la urgent necessitat de reapropiar-nos dels rituals de comiat.

Fotografies de Laia Noguera
En aquesta taula todona tractem diversos aspectes rellevants per a cuidar els comiats de persones LGTBI+ i els processos de dol de les que quedem vives per recordar-les. En un moment tan vulnerable i preuat com és la pèrdua d’una persona estimada, és clau poder acomiadar-nos honrant i celebrant la vida de qui ha mort. Malauradament, pel camí ens podem trobar discriminació i violències noves i conegudes. Proposem eines per cuidar-nos i defensar els nostres drets, compartim reflexions i visibilitzem amb contundència les violències lgtbifòbiques patides (com poden ser la malgenerització de la persona difunta, l’estigma o el tabú a la cerimònia de comiat, etc). Participen: Caren Frederica Niemann, Júlia Sànchez Cid i Victòria Martínez.
Associació feminista de cooperació internacional creada l’any 1994, que  contribueix a l’empoderament de les dones (lbt), al ple exercici dels seus drets i a l’assoliment de l’equitat de gènere, com a condicions imprescindibles per arribar a la justícia social, al desenvolupament humà sostenible i a la pau.

Al 2021 la companya Júlia Sánchez Cid va formar part de la investigació Economies per la vida: pràctiques d’economia feminista a la ciutat de Barcelona: de la quotidianitat a la mesura de govern realitzada per Mar Companys Alet (CooperAcció). 

Aquesta investigació té com a resultat una publicació escrita i un recull d’entrevistes en vídeo.

A més a més, Som Provisionals col·labora actualment en la facilitació del mòdul ‘Posar la vida al centre. Polititzar els malestars i la cura’  a les Escoles Populars d’Economia Feminista (EPEF) de CooperAcció. Aquestes escoles són una proposta política feminista de treball per a la transformació, un procés que comença amb l’escola i que trasllada els seus impactes als carrers, als barris i a l’entorn de les persones que hi participen.

En el projecte Morir Guay. Rituales de transición (2022), col·laboració amb reflexions que queden reflectides al llibret en forma d’entrevista. Projecte que consisteix en una recerca i experimentació al voltant dels discursos imperants sobre la mort i l’obsolescència dels cossos vells. Compilació de narratives contra-hegemòniques, sistemes complexos de comprensió de la vida/mort.