Historial d’activitats

Aquest és l’historial d’activitats que hem organitzat o en que hem participat des de la creació del projecte al 2018 fins l’actualitat.

Jornades i trobades:

2n Fòrum Social de la Cura. Participem com a organitzadores a la jornada descentralitzada a Salt (simultània a les de l’Hospitalet, Lleida i Tarragona). Aquest fòrum està impulsat per la Xarxa pel Dret a Cura és una organització ciutadana que lluita per aconseguir la transformació social i política necessàries per al reconeixement del Dret a la Cura i la creació d’un Sistema Nacional de Cura.

Jornada Mortal, autogestionada i organitzada per Som Provisionals on hem compartit reflexions i recursos sobre la gestió del morir, els comiats, els dols, la cultura del tabú i les alternatives en els comiats, entre d’altres temes. Amb la participació del biòleg Jordi Miralles i l’antropòloga Marta Allué.

Més detalls sobre la jornada aquí.

Participació a la Trobada d’economia feminista organitzada per CooperAcció a l’octubre del 2019. 

Xerrades i tallers:

Taller/convesatori sobre els rituals i el seu paper en els processos de dol amb la Fundació Santa Susanna, de Caldes de Montbui. 2023.

Formació online organitzada per al voluntariat d’Amics de la Gent Gran: Dir adéu abans i després de la mort. 2023.

Els death cafe (cafés de la mort) són trobades autogestionades gratuïtes i obertes al públic general. El moviment va sorgir al Regne Unit al 2011, amb l’objectiu de trencar el tabú i compartir de manera distesa sobre el morir.

Aquest cop, són col·laboradores de Som Provisionals les que l’organitzen a La Raposa, Barcelona, 2023.

Taller vivencial sobre el dol migratori “Migrem amb les nostres històries”, col·laboració amb La Semilla Migrante i l‘Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines. Trobada per a compartir experiències, processos, reptes, dificultats, entorn als dols derivats de les migracions. En el dol migratori reapareixen totes les nostres històries, les històries del món, els seus conflictes colonials i conseqüències socials que continuen travessant la nostra pell i la comunitat en la qual vivim. Aquí convidem a caminar juntes, a creuar-nos amb les nostres històries i ancestres, honrar-les i celebrar.

Ponència a la Jornada “La cura, un dret en construcció” de la Xarxa pel Dret a la Cura. En aquesta jornada s’han volgut recollir les experiències viscudes, diverses i encarnades de l’activisme pel dret a la cura, entenent la cura com un dret en construcció, i com un camí de lluites i resistències. 

Xerrada-taller: Acompanyant en el dol: Rituals i autocura, en el marc dels Diàlegs Aquí T’Escoltem, servei de l’Ajuntament de Barcelona. 2023.
En aquesta trobada explorem com acompanyar a adolescents i joves des del prisma professional en els processos de dol, tenint en compte els rituals com a part del procés i la cura.

Formació (online) amb Amics de la Gent Gran:

1. Voluntariat en dol. Acomiadar a qui acompanyem. Abril 2023.

2. Comunicar i cuidar en els processos de dol. Juny 2023.

Taller Morir queer. Acompanyament i espiritualitats possibles, organitzat pel Centre LGBTI de Barcelona en el cicle Espiritualitats. 2022.

Xerrada organitzada pel Centre LGBTI de Barcelona: Morts, comiats i dols dissidents. 2022

 

Formació presencial organitzada per Amics de la Gent Gran a l’Espai Jove La Fontana (Barcelona): Dir adéu abans i després de la mort. 2022.

Formació (online) per Amics de la Gent Gran: Dir adéu abans i després de la mort. 2022.

Formació (online) a encàrrec de l’Associació Amics de la Gent Gran: Comunicar i cuidar els processos de dol. 2022.

 

Xerrada: Comiats i cicles de la vida, organitzada pel Grup de Dones Font de la Guatlla, part de l’Associació de Veïns i Veïnes Font de la Guatlla-Magòria, Sants-Montjuïc, Barcelona. 2021.

 

Formació (en línia) encarregada per Amics de la Gent Gran: Voluntariat en dol. Acomiadar a qui acompanyem. 2021.

Cicle de tallers presencials a Terrassa: Com cuidem el morir?- Col·laboració amb Las Huecas al festival Terrassa Noves Tendències 2021.

 

Taller ¿Com cuidem el morir? amb l’Espai 8, de Premià de Mar. 2021.

 

Cicle de tallers quinzenals (online) Els Dols i la Mort al Casal de Joves Can Ricart – 2020 / 2021.

 

Xerrada-taller Com cuidem el morir? al Centre Cívic Trinitat Vella (juliol 2020).

 

Xerrada: Morir bé, una necessitat bàsic. Saps com vols fer-ho? de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya 2019 (FESC 2019).

 

Xerrada: Morir bé, una necessitat bàsic. Saps com vols fer-ho? a l’EcoFira de Sant Cugat Sesgarrigues. 2019.

 

Altres tallers i xerrades dinamitzades per Som Provisionals (sense cartell):